esmaspäev, 2. august 2010

Kõrvitsaõied - südasuvine hõrgutis

See on üks sedasorti toit, milleta ei möödu mul ükski suvi. Sel suvel õitsevad kõrvitsad eriti ohtralt ja nii olengi juba mitu korda seda maitsvat rooga valmistanud.
Vaja läheb: kõrvitsaõisi (võta isasõied, millel nuppu taga pole, siis on sügisel ikka kõrvitsaid ka loota!), muna, jahu, vett, valget veini, soola, juustu, frittimiseks õli.
Sega ühest-kahest munast, jahust, veest ja sortsust veinist kokku taigen, nii umbes sama paks nagu tavaline pannkoogitaigen. Maitsesta soolaga ja jäta pooleks tunniks paisuma. Loputa kõrvitsaõied hoolikalt ja eemalda seest tolmukad. Pane igasse õide juustutükk, kasta õied ükshaaval taignasse ja friti kuumas õlis kuldpruuniks. Nõruta majapidamispaberil liigne õli välja.
Naudi jääkülma proseccoga või lihtsalt valge veiniga.
See roog on pärit Itaaliast ja kannab seal nime fiori di zucca fritti.

6 kommentaari:

  1. See näitab kindlasti mu asjatundmatust, aga ma esimest korda kuulen, et sellist asja süüakse. Kuidas see maitseb?

    VastaKustuta
  2. Tahaks nii järgi proovida, aga mul on kõrvitsad sel aastal väga viletsad.

    VastaKustuta
  3. Oo, ka mina armastan kõrvitsaõisi, hiljuti tegin suvekõrvitsa omi ... nii hõrgud. Pean seda ülimalt luksuslikuks roaks, kuigi on ju vägalihtne.

    VastaKustuta
  4. Monika, maitset on väga raske kirjeldada, seda peab lihtsalt proovima! Vähemalt ei tea ma kedagi, kellele see ei oleks meeldinud :)
    Ülle, kui võimalus on, proovi kindlasti järele!
    Heli, see on tõesti imelihtne roog ja see, et seda saab valmistada vaid nii lühikest aega, teeb sellest tõelise delikatessi :)

    VastaKustuta
  5. Üks tibatilluke täpsustus: "fiori di zucca" tähendab tegelikult suvikõrvitsaõisi, meie kõrvits kannab Itaalias nime "zucca gialla" :) Aga vahe on vist puhtalt keeleline, sest maitse peaks loogiliselt võttes pea täpselt sama olema. Vein ja juust on huvitav lisandus, mina olen seni teinud ilma nendeta - proovin kindlasti ära!

    VastaKustuta
  6. Anneli, kas suvikõrvits pole mitte zucchina? Tegelikult kasutangi nii kõrvitsa- kui suvikõrvitsaõisi:) Itaalias olen söönud neid õisi ka nii, et lisaks mozzarellale oli sees veel ka anšoovis... aga mulle anšoovis ei meeldi ja ilma temata jäi mozzarella liialt mage, nii et tavaline eesti juust oli isegi parem. Aga noh, ideaalis peaks ju ka munavalge eraldi vahustama ja siis taignasse segama... Ma tegin lihtsalt lihtsama variandi.

    VastaKustuta